Joke van Leeuwen

Auteur, tekenaar en performer

Joke van Leeuwen schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond.

Ze werd geboren in Den Haag (1952), verhuisde op haar dertiende met het ouderlijk gezin naar Brussel, en woonde onder meer in Amsterdam en Maastricht. Momenteel woont ze in het centrum van Antwerpen.

Haar laatste romans zijn ‘Feest van het begin’ (AKO Literatuurprijs 2013), ‘De onervarenen’ (shortlist Librisprijs 2016) en ‘Hier’ (longlist Bookspotprijs en Librisprijs, door diverse boekwinkels gekozen in top drie of als boek van het jaar 2018, ‘meesterwerk’ NRC)

De laatste uitgaven voor kinderen en andere mensen: ‘Toen ik’ (Zilveren Griffel 2018), ‘Nu is later vroeger’ (een boek over de tijd), een herdruk van de klassieker ‘Deesje’, de versjesbundel ‘Hee daar mijn twee voeten’ (‘virtuoos als altijd’, De Standaard) en ‘Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand’ (2020) (***** De Standaard).

In december 2018 verscheen ‘Niet met de wattman spreken’, een autobiografisch  geschenkboekje van de Vlaamse onafhankelijke boekhandels en in 2019 het lange gedicht voor volwassenen ‘Levenslust, een gedicht’ (‘Hoort tot het beste wat in 2019 verscheen’, Poëziecentrum). In maart 2021 verschijnt haar nieuwe roman ‘Mijn leven als mens’.

Youtube